MENU
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Засуджені особи також потребують правової допомоги
16:13
Засуджені особи також потребують правової допомоги

     Одним із принципів надання безоплатної правової допомоги є її доступність для всіх осіб, які мають право на її отримання. Аби правом на БПД могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, тримаються під вартою в місцях попереднього ув’язнення або перебувають на обліку в органах з питань пробації були створені дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги. Такий пункт діє і при  Золотоніському міськрайонному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській  області (далі - відділ пробації).

     Відповідно до затвердженого Графіку роботи на 2019 рік працівниками Золотоніського місцевого центру з надання БВПД двічі на місяць здійснюється консультування громадян з правових питань. Так 12 вересня в приміщені відділу пробації відбувся черговий прийом громадян в рамках роботи дистанційного пункту доступу до БПД. Фахівцем безоплатної правової допомоги надано роз’яснення та правові консультації п’яти засудженим особам.

     Питання, з якими суб’єкти пробації звернулися до системи надання БПД, практично такі ж самі, що порушують інші громадяни. Переважно вони стосувалися сімейного права та земельних правовідносин.

     Деякі громадяни цікавилися питанням, де та як можна отримати безоплатного адвоката?  «Надання правової допомоги забезпечують місцеві центри з надання БВПД та бюро правової допомоги. Кожен громадянин при зверненні до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги має змогу отримати кваліфіковану консультацію та роз’яснення щодо захисту його законних прав та інтересів. У разі потреби визначені законодавством категорії громадян можуть скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Усі інші платежі пов’язані  із судовим розглядом справи, людині яка отримує БПД, необхідно сплачувати самостійно (крім випадків, коли вона користується пільгами, передбаченими відповідними законами): судовий збір; експертиза і таке інше. Найближчий центр правової допомоги знаходиться за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1 офіс 17, тел. 2-35-83. Зателефонувавши до єдиного контакт-центру за номером 0 800 213 103 можна отримати такі послуги:  правові консультації; роз’яснення з питань отримання безоплатної правової допомоги; інформацію про гарячі телефонні лінії з питань надання соціальних послуг та захисту прав людини, та установи, які опікуються відповідними питаннями; поінформувати про випадки затримання осіб відповідно до кримінального процесуального законодавства та законодавства про адміністративні правопорушення для призначення таким особам адвоката за рахунок держави; зв'язатися з усіма центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги; отримати інформацію про їх місцезнаходження, контактні номери телефонів, інші засоби зв’язку», - повідомила  працівник місцевого центру Тетяна Жалобна.

         Також під час заходу увагу суб’єктів пробації було зосереджено на відповідальності за порушення умов відбування покарання. Зокрема зазначено, що у разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов’язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

         Серед присутніх поширено тематичні буклети системи БПД та проєкту Мін’юсту “Я маю право!»: «Безоплатна правова допомога в Україні», «Як протидіяти домашньому насильству?», «Відповідальне батьківство» та «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду».

Переглядів: 194 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0