MENU
Головна » 2019 » Липень » 31 » У Канівському районному секторі Державної міграційної служби обговорили порядок примусового зняття з реєстрації місця проживання
14:31
У Канівському районному секторі Державної міграційної служби обговорили порядок примусового зняття з реєстрації місця проживання

Часто у осіб, які зареєстрували у своїх житлових приміщеннях інших осіб, виникають проблеми, якщо останні протягом тривалого терміну не проживають та не з’являються у місці їх реєстрації. За таких обставин гостро постає питання про зняття особи з реєстрації без її згоди. Враховуючи положення чинного цивільного законодавства України реєстрація місця проживання вказує на право людини користуватись конкретним житлом. Переважна більшість людей вважає, що відмітка про реєстрацію місця проживання встановлює право її власності на житло в якому особа зареєстрована. Вказане твердження є найпоширенішою помилкою середньостатистичного громадянина України, пов’язаною з правом власності на житло.

На сьогоднішній день дана тема є актуальна і саме тому  25липня 2019 року на базі Канівського районного сектору Державної міграційної служби головний спеціаліст Канівського бюро правової допомоги Ірина Танана спільно з трудовим колективом міграційної служби провела інформаційну робочу зустріч, під час якої обговорили порядок примусового зняття з реєстрації місця проживання.

Відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним. Жодна особа не може бути протиправно позбавлена або обмежена в здійсненні права власності. Якщо право порушене то особа має право на захист цивільного права в судовому порядку.

Стаття 405 Цивільного кодексу України передбачає, що члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Згідно ч. 2 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи, зокрема, здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Для звернення до суду необхідно:

  • позовна заява про примусове зняття з реєстрації особи;
  • документи, що підтверджують особу;
  • документ, що підтверджує сплату судового збору (768,40 грн.), чи підтверджує пільгу зі сплати судового збору;
  • документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;
  • документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщені без поважних причин понад один рік.

«Позовна заява подається до суду за місцем знаходження жилого приміщення. У разі звернення громадян до Канівського бюро правової допомоги з даного питання, фахівці складуть відповідний процесуальних документ для суду, а також забезпечать представлення інтересів даної особи у судовому процесі», - зазначила фахівець Канівського бюро правової допомоги.

 

Переглядів: 146 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0