MENU
Головна » 2019 » Серпень » 9 » У Канівській міській бібліотеці імені Тараса Шевченка роз’яснено порядок оформлення звернення громадян та запит на публічну інформацію
13:26
У Канівській міській бібліотеці імені Тараса Шевченка роз’яснено порядок оформлення звернення громадян та запит на публічну інформацію

          Стаття 40 Конституції України гарантує усім громадянам України право направляти індивідуальні чи колективні звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів.

          Про те як правильно оформити звернення, запит на публічну інформацію, та яка між ними різниця розповіла фахівець  відділу «Канівське бюро правової допомоги» Олена Васильченко під час бесіди з колективом Канівської міської бібліотеки імені Тараса Шевченка.

          В порядку усного чи письмового звренення громадяни можуть направляти пропозиції, що стосуються діяльності отримувача звернення; заяви або клопотання щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів; скарги про порушення своїх прав.

          У зверненні обов'язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, — невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

         Запитом на публічну інформацію можна отримати інформацію, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень (наприклад, до такої інформації належать різні статистичні дані, положення нормативних актів). Запит складається у вільній формі, але обов'язково повинен містити ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу (або адреса електронної пошти), номер засобу зв’язку (якщо є), загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо, підпис і дату подання (за умови подання запиту в письмовій формі).

          Публічна інформація надається на запит не пізніше 5 робочих днів з дня його отримання (тобто значно швидше, ніж відповідь на звернення громадян). Проте, є випадки, коли запити на інформацію розглядаються у менший або більший строк: 1) не пізніше 48 годин з дня отримання запиту - у разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ, інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян. 2) до 20 робочих днів - у разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних.

           Крім того,  серед присутніх були поширені інформаційні буклети системи БПД та правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!»: «Безоплатна правова допомога в Україні», «Протидія домашньому насильству: терміновий заборонний та обмежувальний припис», «Як протидіяти домашньому насильству?», «Відповідальне батьківство», «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду».

           Після закінчення семінару  в приміщенні бібліотеки була організована робота дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги через Skype-зв'язок, зокрема, з використанням можливостей системи "Бібліоміст". Завдяки Skype-зв'язку було надано правову допомогу з питань спадкового, житлового та сімейного права.

        

Переглядів: 124 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0