MENU
Головна » 2019 » Вересень » 5 » Тренінг щодо порядку відпрацювання суспільно корисних робіт
11:06
Тренінг щодо порядку відпрацювання суспільно корисних робіт

       Сьогодні все більше обертів набирає тема несплати аліментів. Влада зараз стала більш прихильною до дітей – їхній розмір збільшився, а виплати стали обов’язковими. Хоча трапляються й такі батьки, які все-таки відмовляються утримувати своїх дітей, пояснюючи це «вічним» пошуком роботи. Держава подбала про дітей і на законодавчому рівні визначила оплачувані суспільно корисні роботи.

       Що таке суспільно корисні роботи та який механізм їх застосування і реалізації розповіли керівник Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка та представник районного відділу державної виконавчої служби Богдан Волошин працівникам Веселохутірської сільської ради під час тренінгу: “Суспільно корисні роботи: новий вид адміністративного стягнення”, який відбувся  22 серпня.

       З урахуванням частих запитань з приводу застосування норм Закону України від 07.12.2017 № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», метою заходу стало надання роз`яснень чинних норм законодавства, які стосуються організації, виконання та фінансування суспільно корисних робіт.

        Отже, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» внесено зміни, зокрема, до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КупАП).

        Відповідно до статті 31-1 КупАП суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

        Статтею 325-1 КупАП встановлено, що постанова районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду (судді) про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт надсилається на виконання органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, не пізніше дня, наступного за днем набрання постановою законної сили.

       Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування. За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

      “Детальніше засади стосовно суспільно корисних робіт, прописано в Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, затвердженому наказом Мін’юсту від 19.03.13 р. № 474/5”, повідомила  працівник бюро правової допомоги.

       Ухиленням особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт є:

- неприбуття порушника до місця виконання суспільно корисних робіт (підприємства, установи, організації) протягом двох днів з дати, визначеної у направленні уповноваженою посадовою особою органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, без поважних причин;

- не вихід на суспільно корисні роботи або відмова від виконання роботи вид якої визначений підприємством, установою, організацією, більше двох разів протягом місяця без поважних причин;

-  поява на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння.

      У разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона притягується до кримінальної відповідальності у виді позбавлення волі на строк до двох років.

    “Впровадження посилених заходів примусового виконання стане стимулом для недобросовісних правопорушників вчасно сплачувати аліменти та виконувати свій батьківський обов’язок, щоб не мати проблем з кримінальним законодавством”, -  наголосив Богдан Волошин.

   Також працівників сільської ради проінформовано про реалізації загальнонаціонального проекту «Ямаю право!», зокрема, інформаційних кампаній «Чесна платіжка» та «Відповідальне батьківство».

      У разі винекнення правових питань було рекомендовано звертатися до Чорнобаївського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: смт. Чорнобай, вул. Центральна, 211 або за телефоном єдиного контакт-центру системи БПД — 0 800 213 103.

Переглядів: 200 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0