MENU
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Спеціалісти системи БПД та ювенальної превенції навчають молодь протидіяти булінгу
16:17
Спеціалісти системи БПД та ювенальної превенції навчають молодь протидіяти булінгу

   В Україні 16 вересня стартував тиждень з протидії булінгу в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції  «Я маю право!».

    Тема цькування у школі щораз набуває все більшої гостроти і останнім часом є однією серед найактуальніших в українській освіті.

    Тиждень протидії булінгу – це другий щорічний комплексний захід, направлений на одночасну та всесторонню роботу з протидії булінгу у навчальних закладах. До Всеукраїнського тижня долучилися і фахівці системи БПД. Аби привернути увагу дітей до питання булінгу, виробити в них небайдужість до проблеми та співчутливе ставлення до жертв насилля, а також навчити молодь як протидіяти такому явищу,  17 вересня працівник Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна за участі інспектора з ювенальної превенції Золотоноші Олександра Гуліча провела тематичний урок «Стоп булінг» для  студентів-першокурсників Золотоніського коледжу ветеринарної медицини.  

     Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується фізичним або психологічним насильством.

     Щоб краще зрозуміти що таке булінг та побачити, як він виглядає, адже деколи ми можемо навіть не розуміти, що те що відбувається з нами – це булінг, працівник місцевого центру запропонувала подивитися декілька соціальних відеороликів та обговорити підняті в роликах теми.     

    «Дійсно ситуація з булінгом в Україні доволі невтішна. Статистика свідчить, що 67% дітей стикалися з булінгом в тих чи інших проявах (були жертвою чи свідком), а 40% постраждалих від цькування ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися  за допомогою. Багато хто не надає булінгу великого значення. Але насправді це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин, яка за відсутності своєчасної реакції переростає в насильство», -  наголосила юрист центру. 

    Під час заходу студентська молодь дізналася про особливості адміністративної відповідальності за вчинення булінгу, яку було запроваджено прийнятим 18 грудня 2018 року  Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”.  Підставою для ухвалення закону стала поширеність випадків булінгу серед школярів. Відтепер булінг карається штрафом від 850 до 1700 грн. або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Якщо булінг вчинять повторно протягом року або групою осіб, розмір покарання збільшиться до штрафу від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

    Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу для керівників навчальних закладів. Якщо керівник закладу освіти не повідомить органи Національної поліції про випадки цькування серед учнів, до нього буде застосоване покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. або виправних робіт до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку. 

    Ознайомившись із національним та міжнародним досвідом боротьби з булінгом, діти разом з доповідачем спробували розробити стратегію протидії булінгу та сформували  ключові меседжі: «Говори – не мовчи!», «Не показуй емоцій», «Тримайся подалі від кривдників», «Не будь байдужим! Не стій осторонь!».

     Завершальним етапом став тематичний флешмоб #РазомПротиБулінгу, щоб показати всім, що  #БулитиНЕкруто. Зовсім не круто!

 

Переглядів: 200 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0