MENU
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Притягнення до відповідальності осіб, які ухиляються від сплати аліментів
15:46
Притягнення до відповідальності осіб, які ухиляються від сплати аліментів

      Суспільно корисні роботи як один із видів покарання для неплатників аліментів було введено першим пакетом законопроектів розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції #ЧужихДітейНеБуває, що набули чинності 6 лютого 2018 року.

       Другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, схвалений Верховною Радою 3 липня 2018 року, посилив відповідальність боржників, зокрема, ввів кримінальну відповідальність за злісне ухилення від суспільно корисних робіт.

         З метою привернення уваги суб'єктів пробації до питання відповідальності та виду покарань, що чекає їх у разі ігнорування своїх обов’язків перед дитиною, 6 вересня  в приміщенні Драбівського районного сектору пробації спеціалістом Драбівського бюро правової допомоги Сергієм Михликом спільно з представником пробації Іваном Тищенком проведено інформаційну зустріч із засудженими Драбівського району.

          Під час заходу Сергій Михлик зупинився на декількох важливих моментах.

            1. Коли боржник потрапляє під дію цих санкцій?

      Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

       Якщо ж такі аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то заборгованість має становити у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці для притягнення боржника до адміністративної відповідальності.

     Однак не всіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт. Вони не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

         2. Хто призначає суспільно корисні роботи та як обчислюється строк виконання адміністративного стягнення?

      Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею).

      Суспільно корисні роботи можуть призначатися на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.

    Вид та перелік об’єктів оплачуваних робіт, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

         3. Які наслідки має ухилення боржника від суспільно корисних робіт?

      У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт.

      Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

      В разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

    Також працівник бюро зазначив, що суспільно корисні роботи боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час.

    Суб'єктам пробації були надані консультації з правових питань, в рамках роботи дистанційного пункту. Поширено контактні дані Драбівського бюро правової допомоги та тематичні буклети проекту Мін'юсту “Я маю право!”: “Відповідальне батьківство”, “Не переплачуйте за тепло та гарячу воду”.

 

Переглядів: 203 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0