MENU
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Працівники системи БПД проводять для школярів тематичні уроки «Я МАЮ ПРАВО!»
16:02
Працівники системи БПД проводять для школярів тематичні уроки «Я МАЮ ПРАВО!»

     У дитини, як у будь-якого громадянина України, існують свої права, але дорослі далеко не завжди їх дотримуються. Малюкам захистити свої права найважче, адже вони не знають про існуючі закони і про те, які вони мають права, тож протягом  тижня фахівці Золотоніського місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги навчали школярів загальноосвітніх навчальних закладів міст Золотоноша та Канів, смт. Драбів та Чорнобай  дізнатися більше про гарантовані їм державою права та про шляхи їх реалізації та захисту, під час проведених тематичних уроків «Я МАЮ ПРАВО!».

     До правопросвітницьких заходів у навчальних закладах долучилися і партнери системи БПД - відділи ДРАЦС та виконавчої служби. В інтерактивній формі правники  роз’яснили учням їх гарантовані права та обов’язки. Всі разом мандрували до країни дитячих прав, навчились користуватись картою «Прав дитини», закріпили набуті знання, погравши із «Правовим деревом» та ще дізнались, як захищати свої права.

     Також школярів було ознайомлено з основним міжнародно-правовим документом з прав дитини – Конвенцією про права дитини, яка є  першим і основним нормативно-правовим актом, що присвячений широкому переліку прав дитини. Конвенція містить 54 статті, в яких прописано 40 прав, які має дитина.

     На останок юристи з правової допомоги наголосили на тому, що кожна дитина має право отримати юридичну допомогу (від первинної консультації до захисту прав у судовому порядку) через систему органів безоплатної правової допомоги (місцеві центри чи бюро правової допомоги). Адресу найближчої установи можна дізнатися за номером телефону 0 800 213 103 (дзвінки  безкоштовні).

     Крім того, учні дізналися, що в Україні діє всеукраїнська «гаряча лінія» - для дітей та про права дітей. Лінію, яка діє за номером 116 111 або 0 800 500 225, відкрили у Міжнародному жіночому правозахисному центрі «Ла Страда-Україна». Тут маленькі українці знайдуть підтримку та пораду стосовно своїх проблем, якими їм нема з ким поділитися.

    Основні теми, з яких консультують на Національній дитячій «гарячій лінії», - насильство над дітьми та жорстоке поводження з ними у сім’ї та з боку оточення, психологічні проблеми, негаразди у стосунках з дорослими та однолітками, майнові права, питання встановлення опіки, а також булінг і безпека в Інтернеті.    

    Усі школярі були активними, із зацікавленістю отримували нову корисну інформацію і, у свою чергу, не залишилися без подарунків – сувенірних значків, буклетів, паспортів прав дитини.

 

 

Переглядів: 187 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0