MENU
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Канівське бюро правової допомоги стоїть на захисті прав внутрішньо переміщених осіб
16:09
Канівське бюро правової допомоги стоїть на захисті прав внутрішньо переміщених осіб

   Питання забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб вже протягом чотирьох років залишається одним з найважливіших та найскладніших в українському суспільстві.

   Сьогодні внутрішньо переміщені особи в Україні залишаються серед найуразливіших категорій громадян.  У результаті переміщення переселенці зіштовхуються з труднощами в реалізації та захисті своїх прав, зокрема права власності, доступу до житла, придатного для проживання, відновлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус тощо.

   З метою обміну досвідом з питань правового захисту внутрішньо переміщених осіб 12 вересня в приміщенні Канівського міського центру соціальних служб для сім"ї, дітей та молоді за участі заступника міського голови, спеціалістів центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Канівського бюро правової допомоги, представників управління соціального захисту населення міста Канева  та представників  волонтерського центру проведено інформаційну зустріч.

   Були обговоренні основні нормативно-правові акти, які регулюють права ВПО, а саме: Закон України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб"; Постанови Кабінету Міністрів України: "Про облік внутрішньо переміщених осіб" , "Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг", "Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам".

   Розглянуто зміни у діючому законодавстві, зокрема Постанова КМУ № 689 та її новели. Основні зміни, що були затверджені Постановою, стосуються призначення соціальних виплат переселенцям та проведення контролю за цими виплатами. Зокрема, збільшено розмір адресної допомоги для осіб з інвалідністю з числа переселенців, збільшено граничний розмір адресної допомоги, що може бути призначено на сім’ю, в якій є особа з інвалідністю. Також з’явилася можливість отримання готівкових коштів та проведення безготівкових операцій через будь-які банки на території України, а не тільки „Ощадбанк“, та інші зміни.

   Керівник бюро Олена Васильченко доповіла присутнім про право ВПО на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації. Зазначила, що починаючи з 05 січня 2017 року, після набрання чинності Законом України «Про Вищу раду правосуддя» яким, зокрема, були внесені зміни до Закону «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи та особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, набули право на отримання таких видів правових послуг як: здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру, тобто право на безоплатну вторинну правову допомогу.

   Підсумовуючи свій виступ Олена Володимирівна зазначила, що незважаючи на період часу, який минув з моменту тих подій, які спричинили хвилю внутрішнього переміщення громадян в середині нашої країни, питання їх правового захисту залишаються актуальним і до сьогодні.

   Саме тому нагальним питанням є проведення  право просвітницької роботи, спрямованої на розповсюдження інформації про можливості та шляхи захисту прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема в тих закладах, де вони перебувають чи проживають, а також поглиблення співпраці з представниками правозахисних організацій в частині забезпечення внутрішньо переміщених осіб безоплатною правовою допомогою.

  На завершення зустрічі працівник бюро проінформувала присутніх про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та його складових частин – «Чужих дітей не буває», «Відповідальне батьківство», «Чесна платіжка» та розповсюдила буклети

 

.

Переглядів: 178 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0