MENU
Головна » 2019 » Липень » 31 » Інформування жителів Золотоніського району як протидіяти торгівлі людьми й не стати жертвою злочинців
14:48
Інформування жителів Золотоніського району як протидіяти торгівлі людьми й не стати жертвою злочинців

Торгівля людьми є надзвичайно глобальною та прибутковою злочинною індустрією в світі. За рівнем доходів вона поступається лише продажам наркотиків та зброї.

Щороку, починаючи з 2014 року, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Напередодні цього дня 29 липня, з метою підвищення інформованості громадськості про цю глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину,  фахівці Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та сектору у справах молоді та спорту райдержадміністрації здійснили виїзди у населені пункти Золотоніського району,  для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Так, у сільській бібліотеці села Привітне та Вознесенській сільській раді для громади сіл було проведено інформаційні зустрічі на тему: «Протидій торгівлі людьми».

Слухачам повідомлено, що торгівля людьми - це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у XXI ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.

Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність;
  • примусове вилучення органів;
  • продаж дитини;
  • сурогатне материнство.

В сьогоднішніх умовах Україна є не тільки країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, а й країною призначення з високими ризиками внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт на Сході України, як і в аналогічних ситуаціях в інших країнах, сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах. Складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де в міру своєї необізнаності вони можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Постраждалими від цього злочину можуть стати і жінки, і чоловіки, і діти, які потерпають від його різноманітних форм. Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу.

Також для України залишається актуальною проблема сексуальної експлуатації дітей.

Законодавством України жертвам торгівлі людьми гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

По закінченні заходів, серед присутніх громадян поширено тематичні буклети з конкретними порадами як уникнути пастки та не стати жертвою злочинців. Залишено контактні дані громадських організацій та установ області, які опікуються та надають практичну допомогу особам, які постраждали  від торгівлі людьми, а також телефони безкоштовних гарячих ліній з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 та 527.

Завершальним етапом виїздів в територіальні громади Золототніського району стало проведення вуличного інформування жителів сіл Привітне та Вознесенське щодо запобігання та протидії торгівлі людьми.

Переглядів: 151 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0