MENU
Головна » 2016 » Листопад » 21 » До 01.01.2017 неприбуткові організації мають привести установчі документи до вимог статті 133 Податкового кодексу України.
12:36
До 01.01.2017 неприбуткові організації мають привести установчі документи до вимог статті 133 Податкового кодексу України.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17 липня 2015 року № 652- VIII внесено зміни до ст. 133 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), згідно яких переглянуто вимоги, яким має відповідати неприбуткове підприємство, установа, організація (далі - неприбуткова організація). Зазначеною статтею Кодексу передбачено, що установчі документи неприбуткової організації мають містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Також установчі документи неприбуткової організації мають передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджет)' у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).     Відповідно до пункту 35 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу неприбуткові організації з метою включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій зобов’язані до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність до вимог пункту 133.4 статгі 133 Кодексу. 

Порядок включення неприбуткових організацій до Реєстру неприбуткових організацій визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (дачі - Постанова № 440). Згідно з пунктом 2 Постанови № 440 неприбуткові організації, які до 01 січня 2017 року не приведуть свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, будуть виключені після 01 січня 2017 року контролюючим органом з Реєстру неприбуткових усганов та організацій з урахуванням положень пунктів 16 і 17 Порядку, затвердженого цією постановою. 
    06 жовтня 2016 року прийнято Закон України «Про внесенім змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації речових нрав на нерухоме майно та захисту прав власності» № 1666-VIII, яким, зокрема, внесено зміни до статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» та передбачено, що адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, фізичну особу - підприємця та іромадське формування, що не має статусу юридичної особи, у тому числі змін до установчих документів, пов’язаних із приведенням у відповідність до законодавства у визначений строк. 
    Враховуючи закінчення перебігу строку, визначеного пунктом 35 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, неприбутковим організаціям необхідно прискорити внесення зміни до власних установчих документів, оскільки після 01 січня 2017 року зазначені реєстраційні дії будуть проводитись на загальних засадах із сплатою адміністративного збору у розмірі 0,3 мінімальної заробітної плати (за державну реєстрацію змін до відомостей про громадські об’єднання та благодійні організації - у розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати). 

Переглядів: 320 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0